• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Novi magazin: Deset kompanija iz Srbije na Dilojtovoj listi najvećih
  Na tradicionalnoj listi "Top 500 kompanija u centralnoj Evropi" za 2014, od srpskih kompanija najbolje je plasirana Naftna industrija Srbije (NIS) koja je zauzela 63. mesto sa prihodom od 2,29 milijardi evra u 2013, sto je skok od 15 mesta u odnosu na prethodnu godinu. Druga najbolje plasirana [...]
 • Vesti online: "Ukrajini bi mogle zatrebati milijarde dodatne podrške"
  Ukrajini bi mogle zatrebati milijarde dodatne podrške ako borbe između ukrajinske vojske i separatista budu nastavljene i tokom 2015. godine, upozorio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF). Samo bi pokriće manjka u rezervama centralne banke zahtevalo dodatnih 19 milijardi dolara do kraja [...]
 • Blic: Kanadske investicije u Srbiji milijardu dolara
  Saopštenje je izdato povodom jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija između Srbije i Kanade. Taj sporazum su u Beogradu potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd (John Baird) koji je od petka do [...]
 • Večernje novosti: Dugovi bankama narasli na 4 milijarde evra
  PREDUZEĆA i građani dužni su bankama više od 430 milijardi dinara za zajmove koje ne mogu da vrate. Banke od firmi potražuju oko 360 milijardi dinara koje su svrstali u teško naplative, a od građana gotovo 75 milijardi dinara. Krajem juna, takozvani loši krediti su dostigli 23 odsto ili za 0,8 [...]
 • Danas: Radnici zovu nazad bivšeg vlasnika
  Zrenjanin - Pred većem Višeg suda u Zrenjaninu juče je nastavljeno suđenje bivšem predsedniku i suvlasniku kompanije Agroživ Miroslavu Živanovu i devetnaestorici njegovih saradnika, direktora Holdinga Agroživ. Ovo je, prema podacima Višeg suda u Zrenjaninu, 80. po redu glavni pretres u predmetu [...]
 • Danas: Da li je Pečurku progutalo vreme
  Novi Sad - Odluka o rušenju čuvene novosadske benzinske stanice u Ulici Maksima Gorkog, poznatije kao „Velika pečurka“, uzburkala je novosadsku javnost uprkos najavama da će na tom mestu biti izgrađena nova pumpa koju će preuzeti Gasprom. Dok jedni tvrde da će novi objekat biti „lep i savremen“, [...]
 • Vesti online: Ukrajinska kriza obara dinar
  Nepotrebno se izaziva panika jer je dinar stabilan: Jorgovanka Tabaković - Na pad domaće valute u poslednjih mesec dana najviše je uticala kriza u Ukrajini zbog koje su strani investitori počeli lagano da napuštaju Srbiju i ostala tržišta u razvoju. Strane banke i investicioni fondovi već neko [...]
 • Danas: Većina za izbor Željka Sertića
  Beograd - Željko Sertić, aktuelni predsednik Privredne komore, danas bi u Skupštini Srbije, na predlog Vlade, trebalo da bude izabran za novog ministra privrede. O njegovom izboru na posebnoj sednici raspravljaće poslanici republičkog parlamenta, a kako Danas saznaje, za izbor Sertića obezbeđena je [...]
 • Večernje novosti: Kina: Strane kompanije na meti antimonopolskih istraga
  Sve veći broj stranih kompanija u Kini tvrdi da je na meti nefer antimonopolskih istraga, i najavljuju da bi, ako se uslovi ne poboljšaju, mogle umanjiti svoje investicije u toj zemlji, navodi se u izveštaju Američke privredne komore u Kini. Ovaj izveštaj je najnovija kritika antimonopolskih [...]
 • Danas: Uzimanje ličnih podataka od potrošača neustavno
  Beograd - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, Rodoljub Šabić, zbog sve češćih zahteva prodavaca da građani koji reklamiraju kupljenu robu moraju da dostave svoje lične podatke, još jednom ponovio da načelno, osim slobodnog pristanka građana osnov za obradu [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.