• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Blic: Vulin: Vlada odlučila, minimalna zarada 21.054 dinara
  - To je količina novca koja je minimum ispod koje ne možete i ne treba da radite - rekao je Vulin gostujući na RTS-u. Prema njegovim rečima, prirodno je da ni poslodavci ni sindikati nisu zadovoljni cenom rada, ali da pošto nisu mogli da se dogovore to je morao da uradi neko treći - država. “- U [...]
 • Politika: Vučić otvorio fabriku delova za mlazne motore
  Ada – Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor i izraelski ambasador Jozef Levi otvorili su juče novi pogon preduzeća „Livnica preciznih odlivaka”, koji će proizvoditi delove za mlazne motore. „Siguran sam da Srbija ima bolju i srećniju budućnost nego što [...]
 • Danas: DHL obnovio vozni park
  Beograd - Svečanim uručivanjem ključeva i primopredajom automobila marke Fijat juče je u hotelu „Metropol“ fabrika iz Kragujevca izvršila isporuku 21 vozila kompaniji DHL. Reč je o lakim komercijalnim i putničkim vozilima, modelima „fijat 500L“ i „fijat punto van“. Osim tih, kompanija DHL u svom [...]
 • Večernje novosti: Vulin: Svetska banka će pomoći u sprovođenju socijalnih programa
  BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je večeras da je Svetska banka veoma zadovoljna reformskim kursom koji je zauzela srpska Vlada i da će Srbiji pomoći u vezi sa sprovođenjem socijalnih programa. Vulin je gostujući na RTS-u rekao da se [...]
 • Danas: Država zaboravila na Egzit?
  Beograd - Iako se festival Egzit održava svake godine, privlačeći u Srbiju više od 10.000 stranaca, Vlada Srbije je ove godine zaboravila na njega. Naime, država koja je tradicionalno jedan od sponzora ovog događaja trebalo je da organizatorima festivala održanog još u julu uplati 39 miliona [...]
 • Večernje novosti: Vinogradi vape za suncem
  KALENDARSKI je vreme za početak berbe grožđa, ali su vinogradari širom Srbije zabrinuti da ove sezone neće napuniti burad kvalitetnim vinom. Iako je kraj septembra, zbog obilnih padavina i nedostatka sunca grožđe još nije sazrelo, a poljoprivrednici kažu da truli na čokotu. Vinogradar Jovan [...]
 • Danas: Sindikati: Vređanje radničkog dostojanstva
  Beograd - Odluka Vlade Srbije da se minimalna cena rada poveća za 5,2 odsto naišla je na negodovanje kako sindikata tako i poslodavaca. Prvi, procenat povećanja smatraju Vladinom „nepristojnom ponudom“, dok drugima i taj iznos predstavlja veliki namet. Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih [...]
 • Danas: Svetska banka u petak odlučuje o odobrenju zajma Srbiji
  Beograd - Odbor direktora Svetske banke odlučivaće u petak o dodeli kredita Srbiji od 300 miliona dolara za obnovu zemlje od poplava, najavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen na jučerašnjem predstavljanju izveštaja te institucije o konkurentnosti Srbije. On je dodao da se [...]
 • Danas: Proizvodnja nastavlja pad
  Beograd - Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2014. godine manja je za 13,1 odsto nego u avgustu prošle godine, a u odnosu na prosek 2013. godine manja je za 12,8 odsto, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. Takođe, u poređenju sa istim periodom lane, industrijska proizvodnja [...]
 • Danas: Sindikat ne odustaje od štrajka u Jumku
  Vranje - Višesatni pregovori menadžmenta Jumka i predstavnika Sindikata ASNS juče su okončani bez dogovora o prekidu štrajka dela radnika vranjske kompanije koji ulazi u deveti mesec. Stav rukovodstva Jumka je da se „sporazum o prekidu štrajka sa sindikatom ASNS potpiše nakon usvajanja rebalansa [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.