• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Akter: Bogićević i saučesnik osumnjičeni za zloupotrebu
  Sumnja se da su u periodu od oktobra 2012. do marta 2013. Bogićević i M. S. omogućili da "Privredna banka Beograd" odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio "Koncern Farmakom MB", u cilju da ta privredna društva dobijene kredite u vidu pozajmice istog dana transferišu "Farmakomu" kao [...]
 • Beta: Evro 120,2598 dinara
  BEOGRAD, 24. novembra 2014. (Beta) - Dinar je u ponedeljak oslabio za 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 120,2598 dinara za evro. Kako je objavila NBS, evro košta 24 pare više nego u petak i za vikend kada je kurs bio 120,0195 dinara za jedan evro. Dinar je u ponedeljak slabiji 4,7 za [...]
 • Dnevnik: Od NIS-a građanima po 340 dinara
  sleduje za paket od pet akcija „Naftne industrije Srbije”. Na sednici Skupštine akcionara NIS-a a. d. Novi Sad, koja je održana 30. juna 2014. godine, usvojena je Odluka o raspodeli dobiti za 2013. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti NIS-a.Tom odlukom [...]
 • Beta: EPS akcionarsko društvo od septembra 2016.
  BEOGRAD, 24. novembra 2014. (Beta) - Reforme u Elektroprivredi Srbije (EPS) stvoriće uslove da od septembra 2016. to javno preduzeće postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države, izjavio je u ponedeljak ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. On je novinarima nakon [...]
 • Politika: Advokatska komora poziva Poresku upravu da objavi podatke o zaradama notara
  Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je Poresku upravu da objavi iznos ukupnog prometa koji su ostvarile notarske kancelarije tokom dva i po meseca poslovanja. Pri tom AKS ističe da podaci o iznosima uplaćenog PDV-a ne daju realnu sliku o stvarnim poreskim obavezama notara. „Podatak koji je [...]
 • Beta: Sprečiti monopol po spajanju Agrokora i Merkatora
  BEOGRAD, 24. novembra 2014. (Beta) - Unija Poslodavaca Srbije (UPS) ocenila je u ponedeljak da spajanje trgovinskih lanaca Agrokora i Merkatora potencijalno donosi ozbiljne probleme privredi Srbije što bi trebalo da ispita Komisija za zaštitu konkurencije. Integracija Agrokora i Merkatora je u [...]
 • Beta: Neko je skrenuo prihod od taksi u džepove notara
  BEOGRAD, 24. novembra 2014. (Beta) - Sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (AKS) Jugoslav Tintor izjavio je u ponedeljak da je zakonom o javnim beležnicima "neko skrenuo" budžetski prihod od taksi u privatne džepove notara i da država zbog toga gubi milione dinara. "Problematičnim [...]
 • Gde investirati: Beogradska berza: Finiš trgovanja pripao akcijama Aerodroma Nikola Tesla
  Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je za 0,42 odsto na 692,15 poena, dok je indeks Belexline ojačao za 0,37 odsto na 1.374,60 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 67,1 miliona dinara. Finiš trgovanja pripao je akcijama Aerodroma Nikola Tesla (AERO), jer je [...]
 • Nova ekonomija: Država se prodajom obveznica zadužila za još 3,2 milijarde dinara
  Uprava za javni dug Srbije prodala je danas na aukciji 64,4 odsto ponuđenih dvogodišnjih državnih obveznica ukupne vrednosti 3,2 milijarde dinara. Te dužničke hartije prodate su po stopi prinosa od 1,35 odsto godišnje, plus referentna kamatna stopa, a na naplatu dospevaju 26. novembra 2016. godine. [...]
 • Beta: Potrošači se protive uvodjenju akciza na hranu
  BEOGRAD, 24. novembra 2014. (Beta) - Više od 80 odsto anketiranih potrošača u Srbiji izjasnilo se protiv uvodjenja akciza na odredjene prehrambene proizvode, saopštila je u ponedeljak Nacionalna ogranizacija potrošača Srbije (NOPS). U anketi te organizacije najveći broj gradjana je ocenio da bi [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.