• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Radio 021: Novi Sad drugi najbolji grad za život
  Zvanična statistika pokazuje da je u Smederevu najpovoljniji odnos prosečne zarade i neto potrošačke korpe, dok se na drugom mestu nalazi Novi Sad. U svetu se često prave tabele najboljih gradova za život, najsrećnijih mesta, najzadovoljnijih ljudi, pa iako kod nas zvanične klasifikacije po nekom [...]
 • Akter: Er Srbija na dobrom putu da ostvaruje profit
  U prvoj polovini 2014. godine zabeležen je ukupni prihod od 102 miliona evra u odnosu na 56 miliona evra, koliko je ostvareno u isto vreme 2013. godine, navela je Er Srbija. Ukupno 944.000 putnika je koristilo usluge ove aviokompanije između januara i juna ove godine, gotovo 70 procenata više nego [...]
 • Akter: Izvoz u Rusiju na tržišnim osnovama
  "Ista pravila koja važe za EU, važe i za Rusiju. Samim prhvatanjem principa da postanemo kandidat za članstvo u EU obavezali smo se da ćemo poštovati pravila i standarde, i u tom delu nemamo nikakvih dilema", rekao je Sertić. Podsećajući da je Rusija četvrto najznačajnije izvozno tržište Srbije, on [...]
 • RTV: Za subvencije agraru 1,3 milijarde dinara
  On je u Bajmoku kod Subotice izjavio novinarima da je interesovanje poljoprivrednika iz meseca u mesec sve veće za ovu meru podrške, pa je tako u prethodnom mesecu plasirano 250 miliona dinara. "Očekujemo da će upravo sada, u septembru i oktobru, kako nam se primiče jesenja setva, to interesovanje [...]
 • SEEbiz: Fraport želi i beogradski aerodrom
  Među njima je i nemački "Fraport“, odnosno frankfurtski aerodrom, potvrđeno je "Novostima“ u Vladi Srbije. Inače, ova nemačka kompanija dala je nedavno i najbolju ponudu za kupovinu vazdušne luke u Ljubljani. Planovi "Fraporta“ su veoma ambiciozni u celom regionu, a već upravljaju i u vlasništvu [...]
 • Akter: O cenama rominga u regionu ništa zvanično
  Nastavak razgovora o toj inicijativi bi trebalo da usledi krajem septembra u Budvi. Inicijativu o ograničavanju cena rominga u regionu, na sličan način kako je to urađeno u EU, pokrenuli su direktori regulatornih tela Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Turske. Na sastanku, koji je održan 21. [...]
 • Press: Javni dug Crne Gore dostigao dve milijarde evra
  Državni dug Crne Gore na kraju juna je iznosio oko 2,02 milijarde evra ili 57,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija. Dug je u odnosu na jun prošle godine porastao 14 odsto. Od toga se na unutrašnji dug odnosi 438,25 miliona ili 12,46 odsto BDP, a na spoljni [...]
 • B92: Koliko košta propušten let
  Iako je cilj te mere prilagođavanje savremenim trendovima poslovanja i naročito, bezbednosti na aerodromima, putnici se još nisu prilagodili novim procedurama pa su kašnjenja česta pojava. Ono što dodatno komplikuje situaciju i na šta se korisnici često žale jeste pitanje šta raditi ako propustite [...]
 • Radio 021: Tablete u gumenim bombonama
  Skladište linije za proizvodnju gumenih bombona u britanskom Njukaslu zatvoreno je nakon što su među bombonama spremnim za pakovanje pronađene tablete. Tablete ružičaste boje primetili su radnici fabrike, nakon čega je proizvodnja stala, a skladište je zatvoreno. Policija je na ispitivanje odnela [...]
 • Telegraf: Srpski Rekorder U Krađi Struje: Oštetio EPS za više od 5 miliona!
  Kako su ovo samo prvi, nezvanični rezultati, tačnu količinu ukradene struje, iznos poreskog duga i broj neprijavljenih radnika preduzeća "Agimi petrol“, utvrdiće istražni organi narednih nekoliko dana. Protiv Afrima Aliua vlasnika "Agimi petrola“, koji je na odmoru van Srbije, podneta je krivična [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.