• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Blic: Dinar ponovo u usponu, kurs 118,33 za evro
  Dinar je danas slabiji za 3,1 odsto prema evru nego na početku ove godine, za 3,4 slabiji nego pre godinu dana, a za 0,6 odsto slabiji nego pre mesec dana. Najviša srednja vrednost kursa dinara bila je 1. januara ove godine, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar, a najniža 8. septembra kada je [...]
 • 24 Sata: Smanjenje plata od novembra
  KAIŠ - Ova umanjenja građani bi osetili kroz primanja za novembar, objasnio je Dušan Vujović, ministar finansija. Prema ovom planu, sve zarade u javnom sektoru, uključujući i javna preduzeća, agencije, regulatorna tela, fondove, zavode, biće smanjene. Plate preko 100.000 dinara biće umanjene za 10 [...]
 • Press: Ljajić: Nema razloga za poskupljenje osnovnih namirnica
  Potpredsednik vlade Rasim Ljajic izjavio je večeras da nema razloga da dođe do poskupljenja osnovnih životnih namirnica rekavši i da još uvek nije doneta odluka o povećanju cena gasa i struje, kao i da je priča o socijalnim kartama ne stoji. "Recite mi državu koja ima na taj način definisane [...]
 • Blic: Ljajić: Štednja ima smisla samo uz veće budžetske prihode
  "Ove mere štednje imaju smisla jedino ako radimo na prihodovnoj strani budžeta. Taj model štednje jeste bolan, ali vodi ozdravljenju naše ekonomije. Probali smo ranije raznim prečicama, ali smo videli da nisu davale rezultate", kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije. Prema njegovim rečima, [...]
 • Studio B: Dinar ojačao
  Dinar je danas ojačao prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs je 118,3312 dinara za evro. Prema podacima Narodne banke Srbije, evro je slabiji za 28 para nego u petak, i za vikend, kada je kurs bio 118,6180 dinara za jedan evro. Dinar je danas slabiji za 3,1 odsto prema evru nego na početku [...]
 • Beta: Moguća energetska kriza ove zime
  BEOGRAD, 21. septembra 2014. (Beta) - Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da bi Srbiju ove zime mogla da zadesi energetska kriza, ali da ne treba stvarati paniku. "Govorim o energetskoj krizi zato što Srbiji nedostaju i ugalj i struja i gas i mazut. [...]
 • Akter: Ovo je formula za smanjenje penzija
  U paketu mera štednje biće i odluka o zamrzavanju plata u javnom sektoru i penzija, do daljeg, rekao je Vujovič za današnji Blic. Zamrzavanje plata i penzija nije oročeno: "Sada ne možemo da oročimo do kada će važiti odluka o zamrzavanju plata i penzija, ali će ona ostati na snazi onoliko dugo [...]
 • Beta: SVM protiv Predloga deklaracije o promeni ustava
  NOVI SAD, 21. septembra 2014. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da njegova stranka neće glasati za Predlog deklaracije o potrebi promene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava jer iza nje stoji pokušaj skupljanja dnevnopolitičih [...]
 • RTS: Vujović: Manje plate i penzije od novembra
  Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene ekonomskih mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta, rekao je ministar Dušan Vujović. "Naš interni dogovor je da iskoristimo rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo [...]
 • Gde investirati: Nama zainteresovanih za 99 preduzeća
  "Najveći broj ponuda za posrnula preduzeća u zemlji, dali su privrednici iz Srbije, ali su stigle i 72 ponude iz Nemačke, iz SAD stiglo je 35 ponuda, susedne Bugarske 34, iz Rusije je stiglo 26, a iz Velike Britanije 21", kaže ministar privrede Željko Sertić. Sertić je za RTS istakao da je broj [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.