• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Blic: Šest firmi iz Kine hoće da radi u Srbiji
  Ovo za „Blic“ kaže potpredsednica srpske vlade Zorana Mihajlović, sumirajući rezultate prvog dana velikog Kineskog samita u Beogradu. Samit je okupio oko 6.500 učesnika iz Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Srbija je za kineske investitore pripremila ukupno oko 15 konkretnih projekata o [...]
 • Blic: U Koridorima prosek plata 135.000 dinara
  Najviše se tokom ove godine isplatilo raditi u „Koridorima Srbije”. Osnovani 2009, svake godine su povećavali broj zaposlenih: sa 21 na 38, pa 62, pa 97 i 2014. završavaju sa 121 radnikom. Zarađuju tri puta više od republičkog proseka. Direktor Dmitar Đurović ima neto platu od 165.995. „Koridori” [...]
 • Blic: Kineski ZTE: Imamo agresivan poslovni plan za Srbiju
  "Mi smo jedna od najvećih kineskih kompanija za telekomunikacionu opremu i rešenja. Imamo vrlo agresivan plan za Srbiju. Danas smo pred dvojicom premijera potpisali sporazum o unapređivanju srpske telekomunikacione infrastrukture sa Ministarstvom trgovine i telekomunikacija. To je prvi korak", [...]
 • RTS: Dramatični pad rublje
  Rusi naveliko kupuju sve, počev od automobila i kućnih aparata, neki i po nekoliko komada. IKEA je upozorila ruske kupce da će u četvrtak podići cene, što je izazvalo velike gužve. Neke od moskovskih prodavnica su objavile rekordan promet razne robe i zatvorile se pre kraja radnog vremena, a [...]
 • RTV: Evro iznad 122,63 dinara
  Narodna banka Srbije (NBS) juče je prodala 10 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu deviznog kursa. Prema podacima NBS (www.nbs.rs), evro će koštati 18 para više nego juče, kada je kurs 122,4547 dinara za evro. Dinar će biti slabiji prema evru za 6,5 odsto nego na početku ove godine, za 6,2 [...]
 • Danas: Umesto u deponije, reciklaža
  Beograd - U Srbiji je lane, prema dostupnim podacima, proizvedeno oko 8,8 miliona tona otpada, a manje od 1,8 miliona tona iskorišćeno je kao novi resurs. U najvećoj meri ponovo su iskorišćeni otpadni metali, papir i karton kao i olovne baterije. Takođe, oko dva odsto prijavljenih tretiranih [...]
 • Beta: U toku uskladjivanja standarda za izvoz u Kinu
  BEOGRAD, 16. decembra 2014. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je u utorak uveče da to ministarstvo radi na uskladjuju sertifikata i standarda, kako bi srpske firme iz poljoprivredno-prehrambene industrije mogle da počnu da izvoze u Kinu. Golubović je [...]
 • Akter: Ministri saobraćaja o auto-putu,pruzi Beograd-Bar
  Mihajlović se u Beogradu, na marginama samita Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope, sastala sa crnogorskim ministrom saobraćaja Ivanom Brajovićem. U centru pažnje razgovora je bila izgradnja auto-puta Bar-Boljare, saopšteno je iz crnogorske vlade uz ocenu da je reč o "strateškom" projektu za [...]
 • Akter: Rublja tone, banka preduzima mere, gužva u radnjam
  Dok vlada razmatra kako da smanji masovnu prodaju rublje koja je za samo dva dana skliznula za 15 odsto, uz jačanje strahovanja od navale ulagača na banke, Rusi kupuju sve, počev od automobila i kućnih aparata, neki i po nekoliko komada. Švedski proizvodjač nameštaja IKEA već je upozorio ruske [...]
 • Beta: Spremni na saradnju s Kinom na bazi koncesija
  BEOGRAD, 17. decembra 2014. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u sredu je u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije "C h i n a Communications Construction Company", koja je izgradila most preko Dunava Zemun-Borča, rekao da je Srbija spremna da razgovara s kineskim kompanijama o [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.