• IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
 • IOS Image Rotator
Naslovi.net - Ekonomija - Vesti dana
 • Radio 021: "Er Srbija" slavi prvi rođendan
  Nacionalna aviokompanija "Er Srbija" obeležava danas prvu godišnjicu rada. Od početka rada uvela je brojne nove linije i povećala broj putnika. Sada leti na više od 39 destinacija u Evropi, Mediteranu i Bliskom istoku. Nudi i prekookeanske letove do Azije, Australije i Južne i Severne Amerike u [...]
 • Večernje novosti: PRODAJE SE PARCELA OKO ZVEZDINOG STADIONA Vlasnik Gemaksa godinama prodaje zemlju u vlasništvu Srbije
  PARCELA od hektar i po uz južnu stranu Zvezdinog stadiona mogla bi uskoro da bude prodata za nekoliko miliona evra, otkriva za „Novosti“ Miroslav Ćirić, jedan od deoničara preduzeća „Novi rasadnici“, koje na ovom državnom zemljištu ima pravo korišćenja. Međutim, kako Republička direkcija za imovinu [...]
 • Gde investirati: Dubai: Putnici dobijali zlato jer koriste gradski prevoz
  Uprava javnog prevoza emirata najavila je da će pokloniti četiri kilograma zlata u okviru proslave Dana javnog prvoza, 1. novembra, ne bi li tako podstakla ljude da više koriste zajednička prevozna sredstva. Akcija, tokom koje će nagrade u zlatu putnicima biti podeljene "izvlačenjem slamke i na [...]
 • Gde investirati: Standar & Poor's povisio rejting Kipra
  Agencija je kao razlog odlike navela posvećenost kiparske vlade sprovođenju uslova iz paketa pomoći i bolji od očekivanog privredni rast. Prognoza kreditnog rejtinga Kipra ocenjena je kao stabilna, dok dobar ekonomski napredak na Kipru neutrališu brojni izazovi u bankarskom sektoru, koji je i dalje [...]
 • Press: Prosečna neto zarada u septembru opala čak 3,6 odsto!
  Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u septembru iznosila je 43.975 dinara, što je nominalno za 3,6 odsto manje nego u avgustu, a realno je smanjenje od 4,3 odsto, saopštio je danas Republički zavod za stitistiku. U poređenju sa septembrom 2013. godine, prosečna zarada je nominalno bila veća za [...]
 • Gde investirati: Dinar u ponedeljak stagnira, srednji kurs 119,48 dinara za evro
  Narodna banka Srbije (www.nbs.rs) prodala na Međubankarskom deviznom tržištu 10 miliona evra, kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa. Prema podacima NBS, evro će u ponedeljak koštati dve pare više nego u petak kada je kurs dinara 119,5079 dinara za evro. Dinar će biti slabiji za 4,1 prema evru [...]
 • Telegraf: Ovako Rotšild savetuje Srbe
  - Od tradicionalnog modela poslovanja prešli smo na savremene tehnologije i strateške saveze u investiranju. To je rez koji mora da se napravi i u novom poslovanju u Srbiji - ocenio je biznismen Oliver Rotšild u Beogradskoj poslovnoj školi Printskrin: Youtube/29studiosUK Međunarodno povezivanje i [...]
 • Press: ŠEST MILONA DOZA: EU nas časti vakcinom protiv svinjske kuge!
  Na odluku o vakcinaciji protiv klasične svinjske kuge ni na koji način ne utiču farmaceutske kompanije, niti iza toga stoje posebni komercijalni razlozi. Cepivo protiv KKS od 2006. godine nabavlja Ministarstvo poljoprivrede i ono je potpuno besplatno za vlasnika, koji plaća samo obeležavanje [...]
 • Gde investirati: Kiku jabuke uskoro u marketima širom Srbije
  Ovo je treća godina kako KIKU jabuka rađa u voćnjaku "Podunavlje", ali prva sa prinosom dovoljnim da zadovolji tržišne potrebe. KIKU jabuke pripadaju sorti FIJU i redu klupskih jabuka, što znači da mogu da ih proizvode samo licencirani proizvođači. FUJI KIKU je druga sorta klupske jabuke sa kojom [...]
 • Gde investirati: Stambena kriza vredna 650 milijardi dolara
  Stanovnici u urbanim krajevima naše planete godišnje su primorani da odvoje ukupno oko 650 milijardi dolara više novca na stanarine nego što mogu realno da priušte, odnosno oko 1 odsto globalnog godišnjeg BDP-a. Više od dve trećine tog neverovatnog jaza nalazi se u 100 velikih svetskih gradova, [...]

Preduzetništvo: definicija, karakteristike, prednosti, nedostaci

Preduzetništvo je delatnost usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća, sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Ono je vezano za sve aspekte ljudskog ponašanja i delovanja - razvija kreativnost, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe".
Dr Nenad D. Penezić, ''Kako postati preduzetnik'', Beograd, 2003.

Preduzetništvo je sposobnost preduzetnika, zasnovana na znanju i inovaciji, da pokrene neku aktivnost, uz preuzimanje određenog rizika, u svrhu postizanja određenog cilja, prvenstveno stvaranja novog tržišta.

Preduzetništvo ima za glavni cilj stvaranje nove vrednosti pokretanjem i razvojem novih preduzeća i predstavlja bitan faktor proizvodnje, tako da je teško zamisliti razvijeno društvo bez ljudi koji vode i organiziraju ekonomski život. Preduzetništvo uključuje sve delatnosti usmerene na ulaganje i kombinaciju potrebnih resursa, širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača, novih tehnologija i tehnoloških rešenja. Preduzetništvo je u neposrednoj vezi sa raspoloživim resursima, jer od raspoloživih resursa, ljudske kreativnosti i inovativnosti, zavisi nivo proizvodnje određenih proizvoda i usluga, kao i nivo zadovoljenja ljudskih potreba. Moderna definicija preduzetništva opisuje preduzetništvo kao sposobnost kretanja i stvaranja vizije praktično ni iz čega, kao ljudski i kreativan čin, kao primenu energije za iniciranje i izgradnju preduzeća ili organizacije.

Najvažnije prednosti preduzetništva:

·    Prilika za kreiranje vlastite sudbine - posedovanje sopstvenog preduzeća omogućava preduzetnicima nezavisnost.
·    Prilika za različitost - preduzetnici pokreću vlastito poslovanje, jer vide priliku za stvaranje različitosti u stvarima važnim za njih.
·    Prilika za postizanje sopstvenog punog potencijala – preduzetnicima njihov posao postaje instrument za igru i samodokazivanje.
·    Prilika za ubiranje visokih profita - iako novac nije primarna vodilja većine preduzetnika, profit koji oni svojim poslovanjem mogu ostvariti predstavlja važan motivacioni faktor.
·    Prilika za doprinos društvu i priznanje za vlastite napore - vlasnici preduzeća često su među najuglednijim članovima u svojoj zajednici.
·    Prilika za rad na onom što vole i što ih zabavlja – mnogo vlasnika malih preduzeća uspeh su ostvarili iz razloga, jer rade ono što vole i što ih zanima.

Među karakteristikama malih preduzeća najznačajnije su:

·    Mala preduzeća zadovoljavaju onaj deo tražnje za robama i uslugama koje velika preduzeća teško mogu podmiriti.
·    Mala preduzeća su, zbog svoje veličine, mnogo fleksibilnija što im omogućava vrlo elastičnu ponudu i prilagođavanje kretanjima tražnje na tržištu.
·    Mala preduzeća traže relativno univerzalni tip radnika i opreme koji mogu obavljati raznorodne poslove u procesu proizvodnje.
·    Mala preduzeća pokazuju veću spremnost da staru tehnologiju zamene novom , tako  da tu zamenu brže obavljaju.
·    Mala preduzeća pružaju šire mogućnosti inovativnosti i bržu primenu novih znanja i poslovnih modela.
·    Ekonomska samostalnost i spremnost na rizik u poslovanju podstiče mala preduzeća da se elastično povezuju i umrežavaju radi ostvarivanja uspešnijega zajedničkog poslovanja, ali i lakšeg preuzimanja rizika.

Prednosti malih preduzeća:

·    Nezavisnost – pokretanje malog preduzeća preduzetnicima omogućava gotovo u potpunosti autonomno delovanje. Međutim, taj veliki stepen samostalnosti prati velika odgovornost za uspešno poslovanje. Odgovornost za uspeh po pravilu preuzima preduzetnik, osnivač maloga preduzeća.
·    Tržišna prilagodljivost – mala preduzeća su  zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju delatnost preorijentisati u skladu sa  zahtevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl.
·    Mogućnost ostvarenja finansijskog uspeha – jedan od važnijih razloga osnivanja malog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju je preduzetnik mogao ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji.
·    Sigurnost posla – kad preduzetnik osnuje malo preduzeće, sigurnost posla mu je zagarantovana sve dok se pozitivno posluje. Prednost je i u tome što je vlasnik, odnosno preduzetnik, istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.
·    Porodičnoo zapošljavanje – jedna od prednosti je mogućnost zapošljavanja članova sopstbene porodice. Prenošenje iskustava omogućava stvaranje tradicije porodičnog posla.
·    Saradnja članova porodice pozitivno deluje na moral zaposlenih, jer vlada veliko međusobno razumevanje i poštovanje.
·    Izazov – kod vlasnika/preduzetnika snažno je razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svest o mogućnosti ostvarenja velikog uspeha, ali su svesni i rizika pri izgradnji samostalne poslovne karijere. Uživaju u osećaju samostalnog razvoja, smatraju kako su sami odgovorni za uspeh ili neuspeh. Ta spoznaja pruža im veliko stimulativno i psihološko zadovoljstvo

Nedostaci malih preduzeća:

·    Porast odgovornosti – širok raspon odlučivanja koji ima preduzetnik u malom preduzeću, u velikoj meri povećava odgovornost za poslovni uspeh. Vlasnik preduzetnik često istovremeno ima ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr., pa je zbog toga sam potpuno odgovoran za svoj poslovni uspeh.
·    Mogućnost propasti – vlasnik preduzetnik donosi brojne manje ili više učinkovite odluke. Međutim, rizik propadanja je velik, jer preduzetnik raspolaže oskudnim finansijskim i kapitalnim resursima, pa ima malu mogućnost ublaživanja neuspešnih poslovnih poteza. Zbog toga broj loših ili pogrešnih poslovnih odluka treba svesti na minimum. Takođe, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje preduzetnika, ekonomska recesija ili kriza mogu pogubno uticati na poslovanje malih preduzeća. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu naneti nesagledivu štetu poslovanju malih preduzeća. Poznato je kako je znatan broj bankrota prouzrokovan menadžerskim neiskustvom i nestručnošću.
·    Podložnost fluktuacijama na tržištu – mala preduzeća puno teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji.
·    Zavisnost o konkurenciji – uprkos vrlo uspešnom početku, uspeh malog preduzeća naglo može narušiti pojava konkurencije u okruženju.
·    Finansijska slabost – bez obzira na uspešno upravljanje finansijskim sredstvima mala preduzeća su podložnija finansijskim krizama i nelikvidnosti. Zbog toga su, kako bi brže prikupila novac, prisiljena prodavati svoje proizvode I usluge po nižim cienama ili uzimati nepovoljne kredite na tržištu što vrlo često rezultuje propašću malog preduzeća, pa čak dovodi i do gubitka lične imovine preduzetnika.
·    Nedostatak znanja i stručnosti – mala preduzeća, zbog svojih ograničenih financijskih mogućnosti, obično oskudevaju kvalitetnim stručnjacima specijalizovanim za pojedine preduzetničke funkcije. Takođe, mala su preduzeća zbog finansijskih ograničenja prisiljena racionalizovati troškove dodatnog obrazovanja i treninga zaposlenih.
·    Nerazvijena pravna regulativa – za podsticanje preduzetništva vrlo je bitno kvalitetno zakonsko regulisanje pokretanja i poslovanja malih privrednih subjekata, jer od toga zavise i mogućnosti kreditiranja odnosno određene finansijske pogodnosti koje su neophodne za malu privredu.